Brouwerij fan âld Surhústers

Afgelopen 2e paasdag - 2 april - was het zover! De presentatie van het eerste bier van Brouwerij Bûsdoek in de Praetkoer in ons dorp. Enkele âld-surhûsters hebben begin dit jaar de Brouwerij Bûsdoek opgezet. Tijdens afgelopen 2e paasdag lanceerden deze brouwers hun eerste bier voor de verkoop: de Wiisprater. Familie en vrienden konden tijdens deze presentatie genieten van dit frisse speciaalbier. De Praetkoer was gezellig druk en de Wiisprater-voorraad was dan ook gauw op tijdens deze bijzondere dag.

De brouwers
Goffe, Frans, Theo, Jan Harmen en Janko zijn vrienden sinds de jaren ’90 en de stichters van Brouwerij Bûsdoek. Vier van deze brouwers groeiden op in Surhuizum, waarbij de vriendschap voornamelijk hechter werd door twee gezamenlijke hobby’s: korfballen bij DTS en bier drinken. Later ging iedereen zijn eigen weg met studie, werk,  gezin, etc. De tijd voor elkaar als vrienden nam af... totdat de vrienden na 20 jaar besluiten het roer om te gooien en op zoek te gaan naar een nieuwe gedeelde passie: bier brouwen. 

De naam
8 Oktober 2016 was de eerste brouwavond. Er staat een grote pan op het vuur met daarin de dampende wort. Dit mengsel van mout en water moet gezeefd worden. Maar hoe? Nergens een zeef te bekennen. Daardoor ontstaat een heftige discussie of een zeef wel of niet in de standaard keuken thuishoort, een discussie zoals je alleen met vrienden onder het genot van een biertje kunt voeren. Maar gezeefd worden moet er toch. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Een ouderwetse katoenen zakdoek (wel schoon) doet dienst als eerste zeef. Zo ontstaat niet alleen het eerste biertje van Brouwerij Bûsdoek, maar ook het eerste brouwverhaal. En daar gaat Bûsdoek om: vriendschap en verhalen.
Wonderwel, het biertje smaakt de brouwers zeer goed! Het enthousiasme van familie en vrienden groeit... dus besluiten de vrienden direct om de “Grainfather” aan te schaffen, een semi-automatische professionele ketel. Iedereen wil proeven en iedereen blijft gretig afnemen. Het smaakt naar meer. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen richten de brouwers de Stichting Brouwerij Bûsdoek op. En het beste van allemaal: de vrienden zien elkaar weer geregeld. 

Design
“A heart that works”, het bedrijf van Surhúster Sjoerd Kooistra, begeleidt deze nieuwe brouwerij op een perfecte manier in de wereld van de marketing. Hij heeft met zijn ontwerpen van het logo (hopknop met letter B), het etiket (de Bûsdoek), de website en alle overige reclamematerialen uitstekend de sfeer van het merk weergegeven.

Wiisprater
Ieder biertje krijgt een eigen naam... de eerste heet: “Wiisprater” 
Nu, 22 jaar later, is de vriendschap er nog steeds. De vrienden realiseren zich meer en meer dat het niet gaat om kwantiteit, maar om kwaliteit. Hun levens zijn verrijkt met partners, kinderen, werk, etc. Dit kom creatief samen in dit bier.
De Wiisprater is gemaakt met 4 soorten mout, 3 kruidige, aromatische hoppen, havervlokken, koriander en zoete sinaasappelschil. Natuurlijk is ieder biertje speciaal, maar dit is met recht een speciaalbier. En één ding is nooit veranderd in die 22 jaar: na de eerste slok zorgt het nog steeds voor een hoop “wiispraat”.
Brouwerij Bûsdoek, bier met freonskip as wichtichste ingrediint.
Het bier is al volop verkrijgbaar in de regio!
“De Praetkoer” DTS kantine Surhuizum; Brasserie Kolkzicht, Surhuisterveen;  Bijzonder en Genieten, Surhuisterveen; Mitra Postma Surhuisterveen en webshop fryskekadoos.nl.
Verder nog in 8 andere winkels en horeca in Friesland. Zie de website voor alle adressen: www.brouwerijbusdoek.frl
Of volg deze Surhúster brouwers op Facebook of Instagram: @brouwerijbusdoek