Ieneke’s hulp voor Oekraïne

In het juni nummer hadden wij al kopij geplaatst over de schoenendoosactie voor Oekraïne. Ik schoof aan bij initiatiefneemster Ieneke de Vries, om te vragen naar de hulpacties die er tot nu toe zijn gehouden voor Oekraïne en de aanstaande hulpactie(s).

De voorgeschiedenis: Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Voor Ieneke haar schoondochter, Masha, is het een spannende tijd aangezien zij uit Oekraïne komt. Ieneke organiseert samen met Goffe Hendrik en Masha het eerste hulpgoederentransport. ‘Op een dinsdag begonnen wij en op zaterdag hadden we al een vrachtwagen vol’, zei Ieneke. ‘Het is ongelooflijk hoeveel mensen er belangeloos mee willen helpen’. Inmiddels is net het 15e hulpgoederentransport naar Kiev in Oekraïne gebracht. Daar worden de goederen opgeslagen in een loods en door een werkgroep uitgedeeld waar het nodig is. Ieneke noemt het ‘Heel Surhuizum Helpt’ naar ‘Heel Holland bakt’.

De schoenendoosactie was een groot succes en we hebben heel veel mensen en kinderen blij gemaakt. Op de basisschool is er ook veel aandacht aan besteedt de schoolkinderen mochten zelfs zelf hun schoendoos inladen, die zijn door Bauke (zoon) en Tjalling bij school opgehaald. 

Wat wordt er allemaal geleverd en waar komt het vandaan? Ondertussen bijna twee jaar na de 1e actie is er al van alles gebracht. Ieneke belt met instanties, scholen om hulp te vragen vooral middels goederen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld van Harting Bank ‘afgekeurde’ bedden, rol- en postoelen. Via twee apotheken incontinentiemateriaal, zelfs een oude sterilisatiemachine die ook nog even werd nagekeken voor het transport. Van een ziekenhuis catheters, sondes en sondevoeding. Via een ander krijgen ze ‘over-de-datum’ watten, pleisters en verband uit EHBO dozen in sporthallen. Er zijn door drie scholen van Noventa oude schoolmeubelen geschonken. Elk transport is anders.

Het transport wordt altijd gedaan door Lammert, een bevriende chauffeur die met zijn eigen vrachtwagen de goederen in Oekraïne brengt. Heel veel andere hulp wordt slechts aan de grens gebracht. Wij brengen het rechtstreeks naar de mensen die het nodig hebben. De meeste mensen daar wonen nu in tentenkampen of loodsen. Wij krijgen het gratis en geven het ook gratis weg, wij willen dat de juiste mensen het krijgen. Dat kan omdat Masha uit Donetsk komt en daar veel vrienden en familie heeft, die daar een werkgroep hebben gestart die de spullen uitdelen. ‘Wij zijn ook heel blij met de financiële steun’, zegt Ieneke. Het geld wat binnenkomt wordt gebruikt voor het bekostigen van de rit naar Oekraïne, één retour rit kost ca. € 2250,- aan diesel. Ook is er een oud busje van gekocht die in Oekraïne is achtergelaten zodat ze er daar gebruik van kunnen maken. Per 1 april volgend jaar veranderen de regels voor het transport. Dan moet alles in kaart worden gebracht wat er in de vrachtwagen gaat en wordt het aan de grens gecontroleerd. Dat betekent dat het dan ook anders moet worden ingedeeld in de vrachtwagen. 

Inmiddels is er ook twee keer een benefietconcert gehouden in Meppel, waar de actie ook loopt omdat Goffe Hendrik en Masha daar wonen. In Meppel is ook een oude vleugel van het ziekenhuis gebruikt voor de opvang van een paar gezinnen. Eigenlijk hebben al die vrouwen inmiddels werk, in de schoonmaak vooral, en zij zorgen om de beurt voor elkaars kinderen. De mannen die meekomen hebben vaak een gezin met meer dan 4 kinderen, zij mogen dan met hun vrouw mee om voor de kinderen te zorgen.

Wat hebben ze nu vooral nodig? ‘Het is nu winter en het is daar heel erg koud dus kunnen we ze nu helpen met: Dekens, dekbedden, beddengoed, slaapzakken, handdoeken. Winterkleren, (thermo)ondergoed, jassen, truien, mutsen, sjaals, handschoenen, schoenen etc.’

Beitske Tjeerdsma-de Vries