Klaas IJtsma 'Surhúster om utens'

Naam: Klaas IJtsma

Kind van: Jappie en Betty IJtsma

Woonde op: Doarpsstrjitte 19

Leeftijd: 50 jaar

Waar woon je nu: Ik woon nu al 30 jaar in Alberta, Canada.

Wat heeft jou daar gebracht? Van jongs af aan had ik een droom om boer te worden. In Nederland was dat onmogelijk. Vele mensen vertelden mij altijd dat dat boer worden niet mogelijk was omdat mijn ouders ook geen bedrijf hadden. Daardoor was mijn drijfveer nog groter om het werkelijk waar te maken. Onze buren Yje en Elsje Luimstra hadden een melkvee bedrijf en daar was ik dan ook altijd te vinden. Toen ik 18 was ben ik voor stage naar Canada vertrokken. De open velden en het boeren leven vond ik geweldig daar. Ik heb mijn school jaar afgerond en ben daarna weer naar Canada vertrokken en ben met de immigratie begonnen.

Wat doe je nu? Wij hebben een melkvee bedrijf in Alberta 30 minuten ten Noorden van Calgary. Mijn broer Willem IJtsma is ook geëmigreerd en woont nu ook in Canada, ongeveer 4 uur bij ons vandaan.

Wat zijn jouw fijne herinneringen aan Surhuizum? Mijn fijne herinneringen aan Surhuizum zijn de Spulwike, ‘hutte bouwe’ met vrienden en eieren zoeken in het voorjaar.

Wat was je favouriete plekje in Surhuizum? De Hutte was 1 van mijn favoriete plekjes, achter het Hervormde gebouw waar ik veel tijd door bracht met mijn vrienden.

Heb je nog contact met mensen (vrienden, familie) in Surhuizum? Mijn ouders wonen nog in Surhuizum en komen meestal elk jaar even op bezoek. Zelf ben ik in april weer in Nederland geweest en heb ik wat vrienden en familie opgezocht.

Wat wil je verder nog kwijt? Ik heb hele fijne herinneringen aan Surhuizum en heb daar een goede jeugd gehad. De wereld is groter dan Surhuizum, so “Follow your dreams, believe in yourself and don’t give up”.

Denkt u na het lezen van deze bijdrage: ‘Och, je zou die en die eens moeten vragen’, of iemand uit uw familiekring die ergens anders woont? Mail ons dan op redactie@gruttegelf.nl! Dan kunnen wij vragen of diegene mee wil werken aan onze rubriek.