Leugenbank

Midden op het kruispunt van het fiets- en wandelpad van It Langpaed staat een bank met twee stoelen waar vaak dezelfde mannen zitten om eventuele nieuwtjes uit te wisselen. Wij komen er vaak langs en bijna altijd zaten er mensen gezellig te “buurten” ofwel geanimeerd in gesprek met elkaar. Mensen die elkaar even ontmoeten, een gesprek aanknopen en daarna ieder weer hun eigen weg vervolgen.

Dit werd vroeger een leugenbank genoemd. Dit was van oudsher een bestaande benaming voor een lokale plek waar bewoners samenkomen om nieuwtjes uit te wisselen. Soms wat positiever verteld of een andere keer net wat spannender dan eigenlijk nodig is. Het is een plaats om te zitten, gesitueerd op een strategische plaats van een dorp of stad. Hierbij is de bank meestal in de open lucht geplaatst. Vaak centraal gelegen, zoals het dorpsplein of het marktplein, zijn bekende plekken voor een leugenbank. En altijd zitten er mannen!

En nu leek het ons wel leuk om de Surhústers te vragen om hiervoor een bijpassende naam bij te bedenken, die dan op één of andere manier op de bank wordt geplaatst. Reacties kunnen worden gemaild naar redactie@gruttegelf.nl.