Rondje weidevogels en Weidevogelbingo

Het weidevogelseizoen is in volle gang en dit betekent veel werk voor ruim 200 beheerders en de gebiedsregisseurs van vereniging Noardlike Fryske Wâlden en de lokale vogelwachten. Zij doen er alles aan om de weidevogels te beschermen en de omstandigheden voor het broeden zo optimaal mogelijk te maken. Om het publiek mee te laten genieten van het resultaat van al dit werk, heeft de vereniging een leuk uitje gemaakt van 14 weidevogelgebieden (plasdras) die vanaf de weg goed zichtbaar zijn zodat iedereen er een kijkje kan nemen. Onderweg kan er weidevogelbingo worden gespeeld. Maandag 17 mei presenteerde Joop Atsma, ambassadeur van de vereniging én fietsliefhebber het overzicht van de mooiste weidevogelgebieden. Dit deed hij bij het weidevogelgebied van Tseard Veenstra aan de Heawei in Surhuizum. Het overzicht van de weidevogelgebieden en de bingokaart zijn te downloaden vanaf de website www.noardlikefryskewalden.nl/rondje-weidevogels

In de Noardlike Fryske Wâlden liggen ruim 60 plasdrasgebieden (40 ha). Een aantal daarvan is vanaf de weg goed te zien. Het publiek kan wandelend, met de fiets of de auto vanaf de weg zelf gaan kijken of zij bijvoorbeeld een grutto, kievit, tureluur of scholekster met kuikens kunnen zien.

Bingo
Vereniging Noardlike Fryske Wâlden heeft een weidevogelbingokaart gemaakt die is te downloaden van de website www.noardlikefryskewalden.nl/rondje-weidevogels. Op de bingokaart staan acht weidevogels afgebeeld. Via een QR-code is het geluid van de vogels te herkennen. De bingokaart kan worden gedeeld via Facebook en Instagram onder vermelding van #NFWBINGO. Hiermee is een leuke prijs te winnen.

Het publiek dat op pad gaat, wordt dringend verzocht op de weg te blijven en de hond aan de lijn te houden en de poes in de mand zodat de vogels ongestoord kunnen broeden.