Spulwike 2018

Woensdagmiddag 29 augustus ging de 45ste editie van de Spulwike van start in Surhuizum. Deze middag stond er voor de kinderen een GPS-tocht door Surhuizum op het programma, waarbij met een GPS de verschillende teams door het dorp werden gestuurd. Onderweg moesten ze verschillende opdrachten uitvoeren en raadsels en vragen beantwoorden. Zo moest er over een evenwichtstouw worden gelopen en onder een camouflagenet worden gekropen. Ook moest er een vuurtje worden gemaakt en met pijl en boog worden geschoten.

Woensdagavond stond er een heuse Surhúster quizavond op het programma. Na het succes van vorig jaar met de bingoavond, stond ook de quizavond onder leiding van Truus (Baukje Wijnsma). In een volle feesttent zaten de teams klaar voor een sportieve strijd om de vele vragen over ‘die goede oude tijd’ en nu te beantwoorden. De muzikale omlijsting van de avond werd verzorgd door het duo Melody, bestaande uit Epie en Geertje Huisman. Na controle van de antwoorden door de jury, bestaande uit Yke-Bert Wijnsma en Janneke Vos, ging het team ‘5 Friezen en 1 Grunniger’ er met de eerst prijs vandoor.

Donderdagmiddag werd er een kinderdisco met aansluitend een schuimparty georganiseerd  in de feesttent. Na lekker gedanst te hebben op de muziek die werd gedraaid door de DJ’s van Patytip was het tijd om het schuimkanon aan te zetten. In een mum van tijd was de tent gevuld met een dik pak schuim en zag je alleen nog maar lachende gezichten tussen de schuimvlokken. “Een machtig feestje”, aldus de organisatie.

Donderdagavond stonden er verschillende activiteiten op het programma. De avond werd om 18.00 uur gestart met een fietstocht. Ook dit jaar was er weer een prachtige route van ongeveer 20 km uitgezet in de omgeving van Surhuizum. Net als vorig jaar werden in de koffiepauze mooie streekverhalen voorgedragen door Albert de Haan. In totaal stapten 126 deelnemers op de fiets voor een sportief ‘blokje om’.
Een uur later konden de autorijdende puzzelaars van start gaan. De oriënteringsrit, georganiseerd door MAC (motor- en autoclub) De Wâlden uit Drachten, was met een deelname van precies 80 auto ’s zeer geslaagd. De winnaar in de Surhuizumer klasse was de equipe van Fokke Schievink, Rint van der Meulen, Aize Vonk en Ronald Wassink. Met slechts 68 strafpunten leverden zij een uitstekende prestatie. In de groep rijders van buiten Surhuizum won het team van C. Bil uit Buitenpost. In de C-klasse, de meer ervaren rijders, waren Tabe en Hettie Weening uit Surhuisterveen de winnaars. Er waren natuurlijk door de uitzetters Jelle de Vries en Meindert Brouwer vele valstrikken uitgezet dus de rijders moesten de kop er flink bijhouden. Zo was er bijvoorbeeld de opdracht om na een verloren kop rechtsaf te slaan. Langs de kant van de weg stond een bordje met een kip zonder kop. Een afslag verder stond een bordje met die kop. Je zou dus verwachten dat je pas na het bordje met die “verloren kop” van de kip rechtsaf kon slaan, maar… de uitzetters hadden de kip zonder kop vastgespijkerd met een spijker met een verloren kop (in de volksmond een spijker zonder kop). De verloren kop was er dus wel al direct en de goede verstaanders gingen dus meteen rechts. Dit punt en de vele andere leverden weer genoeg stof tot napraten op, altijd een leuk onderdeel van de jaarlijkse puzzelrit.
Na afloop van het fietsen en de autorit was het tijd voor het Open Surhúster darttoernooi. Hier ging Hans Kooiker er met de eerste prijs vandoor. De twee prijs was voor Sietse Wiegersma en op de derde plaats eindigden Marco de Jong en Jehannes Post. Bij de verliezersronden wist Marco de Jong de eerste plaats te behalen. De tweede prijs was voor Minze van Dijk en op de derde plaats eindigden Harry Boersma en Atze de Haan. Het was een leuke kroegavond in de feesttent, waar niet-darters ook gezellig een drankje kwamen drinken.

Ondertussen was het ook tijd geworden voor de wampex. De organisatie kon ook dit jaar weer rekenen op een vol deelnemersveld. Maar liefst 11 groepen deden mee aan deze nachtelijke tocht. Om 21.00 uur startte het eerste groepje en om 23.30 uur ging de laatste groep op pad. Eén van de hindernissen was de welbekende touwbrug over de vaart aan de C. Schuurmanwei. Hoewel het niet de bedoeling is dat er een wedstrijd/snelheidelement in de wampex zit, dacht één team dit jaar dat het wel een wedstrijd was. Zij waren dan ook heel snel weer binnen. Waar de andere teams er langer dan twee uur over deden, hebben zij er 1 uur en 15 minuten over gedaan.

Vrijdagmiddag stond voor de jongste kinderen het Surhúster Duel op het programma. Op het feestterrein stonden springkussens en een heuse stormbaan. Iedereen vanaf 5 jaar kon de strijd met elkaar aan gaan. De kinderen konden deze middag lekker klimmen, klauteren, kruipen en glijden op de stormbaan. Ook konden ze met elkaar een duel aangaan om zo snel mogelijk de stormbaan af te leggen. Sommige van hen waren heuse stuntpiloten.

Vrijdagavond gingen de volwassen met elkaar in duel, en wel tijdens de recordpoging melkbus gooien. Het wereldrecord stond voorafgaan aan het evenement op een afstand van 22 meter. Vooraf dacht de organisatie dat dit record wel verbroken zou worden. Maar dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Op het feestterrein hadden zich heel wat krachtpatsers verzameld om onder leiding van Wout Zijlstra een poging te wagen. De mannen én vrouwen deden hun best om de melkbus zo ver mogelijk te gooien. Aangemoedigd door het publiek lieten ze zich van hun sterkste kan zien. Maar helaas kwamen ze niet in de buurt van recordafstand. Uiteindelijk wist Wout Zijlstra jr. het record te verbeteren met maar liefst 2,6 meter. Het nieuwe wereldrecord melkbus gooien staat daarmee nu op 24,6 meter.

Bij de heren ging Yke-Bert Wijnsma, bij zowel het melkbus gooien als het ‘zakjes’ gooien, er met de prijs vandoor. Bij de dames wist Baukje Wijnsma de melkbus het verst te gooien, en Henriëtte Wierstra was bij het ‘zakjes’ gooien de beste.

De avond werd afgesloten door de mannen van de band Van Geeft ’m. Bewapend met niet meer dan een akoestische gitaar, bassdrum en accordeon wisten Sander Metz en Marijn Oud er een gezellig feest van te maken. De optredens werden afgewisseld door de DJ’s van de Release Musicshow die de sfeer er wel in wisten te houden. Het was dan ook nog lang gezellig in en rond de feesttent.

Zaterdag werd de Spulwike afgesloten met de Surhúster Simmerfair. Op het feestterrein stonden vele standhouders met een keur aan producten. Ook werden er een workshop gegeven en kon je genieten van de lekkernijen bij de foodtruck. Voor de jongste kinderen was er een mini kermis en konden ze een ritje maken in de mini trein.
Ondertussen klonken het welbekende klanken van het slaan met de haarhamer over de snede van de zeis over het feestterrein. Voor de 40ste keer werd nl. het kampioenschap seineharjen georganiseerd. Aan deelnemers dit jaar geen gebrek. In totaal waren er 18 mannen en 3 vrouwen met hamer en spit naar Surhuizum gekomen om de zeis te haren. Ruim een uur kregen de deelnemers de tijd om met de haarhamer het staal van de snede van de zeis uit te drijven, te harden en vervolgens dun en scherp te maken. De zeis mag dan ook weer niet te dun zijn en uiteraard mogen er geen kartels of golfjes aan de zeis zichtbaar zijn. Onder toezicht oog van de vele toeschouwers hamerden de deelnemers ingespannen met de haarhamer over de snede van de zeis, en werden zijn van commentaar voorzien door Jan Pool.
Om kwart voor drie moesten de deelnemers de hamers neer leggen en was het de beurt aan de jury om de beste zeisen er uit te halen. De jury bestond dit jaar uit Gerben Rispens, Willem Huitema (meervoudig winnaar van het seineharjen) en Rolf Dijkema, de winnaar van vorig jaar. De vakkundige jury stond dit jaar voor een moeilijke keus, maar beoordeelde de zeis van Albert Veenstra uit Surhuizum uiteindelijk als beste, waarmee hij het kampioenschap voor de tweede keer op zijn naam schreef. De eerste keer was in 2005. De tweede prijs ging naar Feike van der Veen uit Surhuizum en de derde prijs was voor Frank Bouwstra uit Hartwerd, die twee jaar terug nog met de titel naar huis ging.

Inmiddels waren de motorrijders vertrokken voor een rondrit door de Noardlike Fryske Wâlden. De 120 km lange tocht werd georganiseerd door Rinze en Rolien Kats i.s.m. MTC Noord. Na het seineharjen was het podium voor de streetdancers. De dames uit Augustinusga en Surhuizum gaven in de feesttent een spetterende demonstratie.
Na afloop van de Simmerfair kon men in en rondom de feesttent nog even gezellig na praten en onder het genot van een hapje en een drankje genieten van de optredens van Peter van Dekken, Jayden, Trienes en Auke & Ellen tijdens de Surhúster saterje.

Kornelis van Dekken

Foto’s: Yvonne de Beer en Mindert van Dekken

Kijk voor meer foto’s van de Spulwike 2018 op www.facebook.com/spulwikesurhuzum