Nijs

Een goed weidevogelseizoen loopt ten einde

“Voorzichtig durven we al terug te kijken op een goed weidevogelseizoen dat dit jaar ondanks de kou en het natte voorjaar niet veel later begon dan in 2022”, schrijft de verening Noardlike Fryske Wâlden. In het registratiesysteem van de BFVW is over heel Friesland 10% meer Grutto geregistreerd dan vorig jaar! Het lijkt erop dat de Grutto’s die als eerste aan de leg waren de beste resultaten boeken. De laatste grutto’s, maar ook de andere hoofdsoorten, hebben last gehad van de droogte.

Jonge kerkuilen

Vrijdagavond 14 juli was ik aanwezig bij het ringen van jonge kerkuilen. Onze buren hebben een uilenkast in de schuur en ik wilde graag eens zien hoe de uilen geringd werden, daarom vroeg ik of ik mocht komen kijken. 

Zo rond april, mei, was de ringer er voor de eerste keer geweest om te kijken naar de nestkast. Toen was er helaas nog niets te zien, de kerkuilen zaten in de kast. Nu, zo’n acht weken later, kwam hij weer de nestkast controleren. De ringer ging de zolder op naar de nestkast en zei dat deze helaas leeg was, jammer. 

Rianne Mozes Fries kampioen turnen

Op 22 januari en 19 maart heeft Rianne Mozes meegedaan aan de plaatsingswedstrijden turnen voor de Fries kampioenschappen. Voor Rianne was deze hele manier van wedstrijd draaien nog nieuw. Maar tijdens de eerste wedstrijd behaalde ze al toestelfinales op sprong en brug ongelijk. En tijdens haar tweede plaatsingswedstrijd nam ze het brons mee naar huis. Rianne heeft zich met de plaatsingswedstrijden geplaatst voor de Friese kampioenschappen.

Weer geslaagde Surhúster Kuier Ite & Geniete

En ook de 4de editie van de Kuier Ite & Geniete op zondag 2 juli met 233 deelnemers is weer geslaagd. Met een route die volgens sommige wandelaars nog weer mooier was dan vorig jaar. We horen veel enthousiaste reacties: ‘Je bent een kilometer van huis, maar je hebt geen idee waar je bent en ineens blijk je gewoon bij Koartwâld te zijn!’ of ‘Je hebt geen weet van de mooie plekjes en tuinen die je onderweg tegen komt.’, ‘Het is zo verrassend allemaal, geweldig!’.

Feanster 40

Niek Wassink (links) en Anke Pel-Joustra (rechts)

Het aantal deelnemers aan Feanster 40 in Surhuisterveen is in jaren niet zo groot geweest. Liefst 263 atleten hebben zich ingeschreven voor de 24ste editie van de triatlon op zondag 11 juni. Dat zijn bijna vijftig meer dan vorig jaar.

Bij de triatlon moeten deelnemers achtereenvolgens één kilometer zwemmen, dertig kilometer fietsen en negen kilometer lopen. De start is in zwembad Wettervlecke, de finish op De Kolk in het centrum van Surhuisterveen.

Fries kampioen 2022-2023

In Surhuizum hebben we een Fries Kampioen sinds 18 juni. Namelijk Cor Beukema. In Joure werd er een darttoernooi gehouden waar hij aan mee deed.

In de poulefase (4 wedstrijden) had Cor alles gewonnen.

In de halve finale tegen Thomas wist Cor te winnen met 4-1.

In de finale moest Cor tegen Mike. Cor stond 3-1 achter. En toen werd het heel spannend. De wedstrijd draaide steeds meer om en de winst ging naar Cor. Hij won de wedstrijd met 5-3!!!

Cor is nu met zijn 14 jaar voor de tweede keer FRIES KAMPIOEN! De eerste keer was in het seizoen van 2018-2019.

Herstelwerk kerktoren afgerond

Wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen en Durk Bijlsma van HB Bouwbedrijf. Foto: Koos Scherjon

Met het terugplaatsen van de opnieuw vergulde haan door wethouder Sierd Vegelin, werd woensdag 7 juni symbolisch het herstelwerk aan de kerktoren afgerond. Het herstelwerk aan de de gemetselde spits was nodig omdat die te veel vocht opneemt, met afbrokkelend steen tot gevolg.

Geslaagde open dag zorgboerderij ‘Mei Elkoar’

Op zaterdag 3 juni had zorgboerderij ‘Mei Elkoar’ de eerste open dag. Wij hadden reclame gemaakt op onze Facebook-pagina, die goed gedeeld werd en in verschillende streekkranten waaronder ook in de Grutte Gelf. Omdat we de streekproductenmarkt met de open dag gecombineerd hadden stonden we ook op de agenda van “Fan boer nei Minsken”.
Al deze reclame heeft geholpen. 

Pagina's